Ser Taleggio to wyjątkowy włoski ser podpuszczkowy o niezwykłym smaku i aromacie. Pochodzi z okolic Bergamo i ma bardzo długą historię sięgającą X wieku. Charakteryzuje się miękką, elastyczną i lekko lejącą się konsystencją oraz pomarańczową skórką. Smak Taleggio jest wyrazisty, pikantny i aromatyczny. Ten kremowy ser łączy w sobie nuty owocowe, grzybowe i orzechowe. Jest doskonałym składnikiem wielu dań, można go podawać zarówno na zimno, jak i podgrzanego. Sprawdza się jako dodatek do makaronów, rizott, zapiekanek i sałatek. Taleggio zawiera dużo białka, wapnia i witamin z grupy B. Aby w pełni cieszyć się jego smakiem, warto kupić oryginalny ser Taleggio DOP z oznaczeniem chronionej nazwy pochodzenia. Trzeba go przechowywać w temperaturze od 2 do 6 stopni Celsjusza.
Czym jest ser Taleggio?
Taleggio to miękki ser podpuszczkowy produkowany we Włoszech, w regionie Lombardia. Wyrabiany jest z krowiego mleka, poddawanego pasteryzacji. Dojrzewa przez około 6 tygodni. Charakterystyczną cechą Taleggio jest jego kształt - ser ma formę kwadratowej bryły o boku około 20 cm i wysokości 7-8 cm. Waży zwykle około 2,5 kg. Taleggio pokryty jest cienką, pomarańczową skórką, która nadaje mu niepowtarzalny aromat.
Skąd pochodzi Taleggio i jaką ma historię?
Ser Taleggio wywodzi się z okolic Bergamo w Lombardii. Jego historia sięga już X wieku, kiedy to miejscowi mnisi z opactwa w Val Taleggio zaczęli produkować ten wyjątkowy ser. Nazwa "Taleggio" odnosi się właśnie do doliny Val Taleggio. Przez wieki produkcja Taleggio rozwijała się i był on znany w całych Włoszech jako ser o wyśmienitych walorach smakowych. W 1996 roku Taleggio uzyskał status Chronionej Nazwy Pochodzenia jako produkt charakterystyczny dla tego regionu.
Jakie są cechy charakterystyczne sera Taleggio?
Taleggio wyróżnia się charakterystycznym kształtem, konsystencją i wyglądem. Ma zwartą, ale elastyczną strukturę - jest miękki i lekko lejący się. Kolor sera jest biały lub lekko kremowy. Zewnętrzną warstwę stanowi pomarańczowa, cienka skórka, która nadaje mu aromat. Taleggio ma bardzo wyrazisty zapach przypominający grzyby i fermentację. Dojrzewający ser często pokrywa się delikatnym, białym nalotem pleśni.
Jak smakuje Taleggio i jaki ma zapach?

Smak Taleggio jest złożony - łączy w sobie nuty mleczne, owocowe, orzechowe i grzybowe. Jest wyrazisty, lekko pikantny i aromatyczny. Dojrzewający ser ma zapach przywodzący na myśl białą pleśń i fermencję. Jest to typowy aromat dojrzałych serów podpuszczkowych. Im starszy Taleggio, tym bardziej intensywny ma smak i zapach. Młody ser będzie łagodniejszy.
Jakie składniki odżywcze zawiera Taleggio?
Taleggio jest wartościowym źródłem białka - w 100 g sera znajdziemy około 21 g białka. Zawiera też sporo tłuszczu (27 g), głównie nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest dobrym źródłem wapnia - zaspokaja aż 20% dziennego zapotrzebowania na ten składnik w 100 g. Zawiera witaminy z grupy B (B2, B12), a także cynk, fosfor i selen. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu jest jednak dość kaloryczny - 100 g dostarcza około 300 kcal.
Jakie dania można przyrządzić z wykorzystaniem sera Taleggio?
Taleggio sprawdzi się zarówno w daniach na zimno, jak i podgrzany. Można go wykorzystać na wiele sposobów:
Świetnie komponuje się z orzechami, owocami (gruszki, winogrona, melony), warzywami i ziołami. Pasoży do wina, piwa i mocnej kawy.
Gdzie kupić oryginalny włoski Taleggio DOP?
Aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem Taleggio, warto kupić oryginalny włoski ser z oznaczeniem DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Znajdziemy go w dobrych sklepach z serami, delikatesach lub można sprowadzić z Włoch. Takie oznaczenie gwarantuje, że Taleggio został wyprodukowany tradycyjnymi metodami w miejscu pochodzenia, czyli okolicach Bergamo.
Jak przechowywać i serwować Taleggio?
Taleggio najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, po wyjęciu z lodówki na kilka godzin przed podaniem. Należy go przechowywać w temperaturze od 2 do 6°C, w całości lub zawiniętego w folię spożywczą. W lodówce zachowa świeżość nawet przez 2-3 miesiące. Taleggio można podawać w całości z dodatkami lub pokrojonego w plasterki. Pasuje do niego oliwa z oliwek, świeże pieczywo lub orzechy.
Podsumowanie
Taleggio to wyjątkowy włoski ser o bogatej historii i tradycji. Jego charakterystyczny smak i aromat sprawiają, że jest składnikiem wielu smacznych dań - zarówno na zimno, jak i na ciepło. Aby w pełni cieszyć się jego walorami, warto sięgać po oryginalny ser z oznaczeniem DOP i przechowywać go we właściwej temperaturze. Taleggio na pewno zachwyci miłośników dojrzałych serów podpuszczkowych.